Atrakcje

Nie martw się pogodą! Zobacz atrakcje Folwarku!

Rabaty i Promocje

sprawdź najlepsze oferty

Degustacja WHISKY - Japonia vs. USA i Szkocja

09 listopad 2018 , godz.18:00

XVI-wieczny KASZTEL - CHATEAU
Folwark Stara Winiarnia Mszana Dolna
ul. Ogrodowa 2 zaprasza:

09.11.2018r., godz.18:00

 

DEGUSTACJA WHISKY: Czy JAPOŃSKA WHISKY NIKKO lepsza jest od SZKOCKIEJ jak się ma do tego AMERYKAŃSKI WHISKEY BOURBON?
Degustacja poprzedzi koncert zespołu SOLD MY SOUL - SUROWY, ENERGETYCZNY I BEZKOMPROMISOWY KLASYCZNY ROCK INSPIROWANY LATAMI 60. I 70. (godz, 20:00 - 25zł/os.)

W ramach degustacji wystąpią:

NIKKA FROM THE BARREL (Japonia)


Wyjątkowy blend będący kompozycją blisko 100-u różnych rodzajów whisky: single malt z Miyagikyo i Yoichi oraz grain whisky produkowanej z kukurydzy. Whisky dojrzewała głównie w beczkach po bourbonie, a także w beczkach sherry butt, świeżych beczkach z amerykańskiego dębu i refill hogshead. Po zmieszaniu whisky na okres 3-6 miesięcy trafiła do beczek ponownego użycia. Nikka from the barrel została stworzona aby pokazać bogactwo aromatów i smaków, które daje beczka, w tym celu butelkowana jest też z wyższą mocą 51,4%. W nosie złożona, pełna aromatów lilii, moreli, goździków i skóry.

NIKKA PURE MALT TAKETSURU (Japonia)

Stworzona w hołdzie dla ojca japońskiej whisky i założyciela firmy Nikka - Masatake Taketsuru - jest kompozycją whisky single malt z destylarni Yoichi i Miyagikyo. Wysoka zawartość destylatów z Miyagikyo nadaje delikatnego i owocowego charakteru. Aby uzyskać niesamowity poziom równowagi i złożoności master blenderzy Nikka oparli tę kompozycję na różnych stylach whisky, łącząc świeże, owocowe, młodsze destylaty z cięższymi, złożonym, starszymi whisky dojrzewającymi głównie w beczkach po sherry.

NIKKA BLENDED (Japonia)

Whisky mieszana będąca kompozycją słodowych i zbożowych destylatów z gorzelni Miyagikyo i Yoichi. Gładka, intensywnie owocowa, uniwersalna i bardzo przystępna. Stanowi świetne wprowadzenie do świata whisky z kraju kwitnącej wiśni i jest znakomitym przykładem japońskiej sztuki mieszania i komponowania destylatów.

INCHMURRIN 12 YO SINGLE MALT (Szkocja)

12-letnia whisky single malt, która swą nazwę wzięła od największej wyspy znajdującej się na jeziorze Loch Lomond. Inchmurrin nazywana jest trawiastą wyspą i taka jest też ta whisky pełna delikatnych, orzeźwiających roślinnych i trawiastych nut. Zawdzięcza to po części destylacji w specjalnych alembikach tzw. inchmurrin stills, których górna część przypomina kolumnę rektyfikacyjną. Whisky została skomponowana z destylatów dojrzewających w trzech typach beczek - po bourbonie, ponownego napełnienia (refill) i ponownie wypalonych (recharred). Nie była filtrowana na zimno.

BLANTON`S ORIGINAL SINGLE BARREL (USA)

Bourbon ten był kiedyś przeznaczony tylko dla najważniejszych dygnitarzy i przyjaciół pułkownika Blantons’a. Dziś wyznaczając standardy bourbona Single Barrel dostępny jest dla wszystkich koneserów na świecie. Leżakuje pomiędzy 6-8 lat i jest butelkowany z mocą 46,5%.

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI!